Meditaatiolla merkitystä ja pitkää ikää
”You will know (the good from the bad) when you are calm, at peace, passive. A Jedi uses the Force for knowledge and defense, never for attack.” Yoda, Star Wars
Star Wars on yksi suosikkielokuvistani. Kävin joku aika sitten katsomassa uusimman elokuvan, ja suorastaan hypin penkilläni seuratessani viimeisen jedin matkaa takaisin yhteyteen Voiman kanssa. Jedi-aate on aivan kuin jooga. Se sanoo, että kun olemme keskiössä itsemme (ja samalla koko kosmoksen kanssa), meillä on kaikki maailman tieto saatavillamme. Yhdymme kaikkialla väreilevään energiaan, Voimaan, joka säteilee sisällämme ja kirkastaa mielemme tunnistamaan hyvän pahasta. Jooga tähtää juuri samanlaiseen yhteyteen! Kaikki joogaharjoitteet tähtäävät yhteyttä kohti, mutta yksi harjoitus on ylitse muiden: meditaatio.
Tuskailin hieman ennen tämän tekstin kirjoittamista. Koska meditaatiosta on niin vaikea sanoa mitään. Samalla siitä voisi kirjoittaa kirjan. Meditaatiota ei voi opettaa, eikä sitä voi oikein oppiakaan. Tekniikoita keskittymiseen ja aloittamiseen voi toki jakaa vaikka millä mitalla, mutta sen, mitä meditaatio tarkoittaa, täytyy jokaisen kokea itse.
Meditaatio joogan polulla
Meditaatio on Swami Vishnudevanandan viidestä periaatteesta se hännän huippu, tien pää. Onnistuakseen meditaatiossa meditoijan tulisi olla valmistellut kehonsa ja mielensä harjoitukseen asanoilla, pranayamalla, rentoutumisella, ruokavaliolla ja positiivisella ajattelulla. Käytännössä kaikki nämä edesauttavat toisiaan, eikä meditaation aloittamista pidä viivytellä. Raja joogan eli kuningasjoogan kahdeksanosaisella polulla meditaatio on seitsemäs askel. Sitä edeltää aistien suuntaaminen pois aistinkohteista ja keskittyminen. Koska kuningasjooga on meditaation polku, pieleen voi mennä jo ensimmäisellä askelmalla, jos eettinen perusta ei ole kunnossa. Ahimsa, sekä henkinen että fyysinen väkivallattomuus kaikkea elollista kohtaan, varmistaa sen, että meditoija on harmoniassa ympäristön kanssa. Vain silloin meditaatio on mahdollista.
Mitä meditaatio on?
”Mielen kiinnittäminen yhteen kohteeseen on keskittymistä.” Joogasutra III:1
”Huomion pysyminen samassa kohteessa on meditaatiota.” Joogasutra III:2
Näin Patanajalin Joogasutra, raja joogan klassinen teksti, havainnollistaa keskittymisen ja meditaation eron. Aluksi emme harjoituksessamme oikein voi väittää, että meditoimme – kyse on pikemminkin keskittymisen harjoittelusta. Meditaatio on jatkuvaa ja keskeytymätöntä huomion virtaa samaa kohdetta kohti. Tämä tarkoittaa, ettei muita ajatuksia ole. Kohde voi olla periaatteessa mikä hyvänsä sattvisia (puhtaita, positiivisia, rauhallisia) ja hengellisiä arvoja korostava. Kohde voi olla esimerkiksi läheinen perheenjäsen, kynttilänvalo, aurinko tai jumalpatsas. Joogasutran mukaan parhaiten kohteena toimii mantra. Puhun siitä lisää hieman jäljempänä. Todettakoon, että ensin mantra on nimenomaan kohde, mutta hiljalleen harjoituksen myötä meditoija pääsee kohteen yli, kohteettomaan meditaatioon, jossa ei ole ajatuksia vaan autuus, onni, rauha ja rakkaus. Voi sitä todellisen Minän tai korkeimman Itsen tilaksikin kutsua.
Meditaation hyödyt
Miksi meditoida? Monissa yrityksissäkin on jo meditointihuone, jonne mennään hiljentymään ja antamaan mielelle tilaa. Tämä parantaa luovuutta. Kun mieli on tyhjä, vastaukset tulevat. Kaikki suuret elämän ahaa-elämykseni olen saanut meditaation aikana. Ei siis ollenkaan merkityksetöntä istuskelua!
Meditaation hyötyihin lukeutuu muiden muassa:
- parantunut elämänhallinta,
- valmius käsitellä vaikeita tilanteita ja kyky selviytyä niistä,
- elämän merkityksellisyyden kokeminen ja tarkoituksen oivaltaminen,
- rentoutuminen ja sydämen sykkeen hidastuminen,
- kehon stressitilan alentuminen ja aineenvaihdunnan aktivoituminen (anabolinen tila pitkittyy, katabolinen hidastuu) ja
- aivojen rakenteiden muuntuminen ja nuorentuminen.
Meditaatio auttaa ottamaan etäisyyttä asioihin. Tekemään tilaa ajatuksen ja reaktion välillä. Tällöin esimerkiksi suhtautuminen siihen, miten henkilökohtaisesti otat elämän sinulle tarjoamat iskut, muuttuu. Meditaation tuoma tyyneys kantaa, ja mieli säilyttää vakautensa niin hyvässä kuin pahassa!
Sana meditaatiotekniikoista
Meditaatiotekniikoita on monia, ja eri koulukunnat luokittelevat niitä hieman eri tavoin. Buddhalaisen tradition mukaan meditaatio voidaan jakaa kahteen ryhmään: rauhoittava samatha-meditaatio, jossa usein käytetään jotain kohdetta mielen keskittämiseen, ja puhdistava oivallusmeditaatio, vipassana, jossa ei käytetä kohdetta vaan pyritään suoraan ymmärrykseen sekä mielestä että mielen tuolla puolen olevista salaisuuksista. Joogameditaatio sijoittuu ensimmäiseen ryhmään, mutta sekin tähtää loppuviimein itseoivallukseen eli vipassanan tavoitteeseen.
”Tyhjyys on meditatiivinen tila, jonka aikana piilotajunnassa olevat muistot nousevat pintaan ja aiheuttavat häiriötä.” Joogasutra I:18
Selitän tätä hieman tarkemmin. Buddhisteista erityisesti Theravada-koulukunta ajattelee, että keskittymällä tietoisella mielellämme johonkin kohteeseen emme loppupeleissä saavuta mitään. Rauhoittumista, kyllä. Virkistymistä, kyllä. Tyhjyyden tilan, toivottavasti. Mutta entä ne suuret hengelliset tavoitteet tai mielen uudelleenohjelmointi? Tietoinen mielemme on sanan mukaisesti tietoinen, ja voi saavuttaa vain tietoisen tyhjyyden tunteen. Tiedostamaton mieli (alitajunta tai piilotajunta) taas on monta kertaa tietoisen kokoinen, sisältää muistijälkemme, ehdollistumamme, halumme, toiveemme ja kaiken muunkin moskan, jonka sinne olemme kipanneet. Siitähän me olemme kiinnostuneita! Joogassa mantra on avain tiedostamattoman mielen sorkkimiseen.
”Om-mantran toistaminen poistaa esteet Itsen oivaltamisen tieltä.” Joogasutra I:29
Mantran eräs merkityksistä tulee sanojen manas (mieli) ja trayate (suojella) yhdistämisestä. Mantra suojelee mieltä. Edellä joogasutran säkeissä sanat ”muisto” ja ”este” ovat synonyymejä. Ne tarkoittavat juuri niitä tiedostamattoman mielen muistijälkiä, jotka verhoavat mielemme ja estävät meitä ymmärtämästä todellisen luontomme. Mantran äänivärähtelyt resonoivat korkealla, todellisen luontomme tasolla. Vaikka toistamme mantraa tietoisesti, tunkeutuvat sen värähtelyt tiedostamattomaan mieleen ja sen läpi, huljutellen mukanaan muistijälkemme ja ehdollistumamme. Voilà, reitti mielen tuolle puolen autuuden nektariinin kokemiseen on selvä! Tätä siis myös tarkoittaa meditoijan polku kohteellisesta meditaatiosta kohteettomaan.
Harjoitus
Meditaatioharjoituksen tärkein ohjenuora on säännöllisyys: istu alas, mieluiten joka päivä samaan aikaan, mieluiten aamulla tai illalla (tai mikä parasta, sekä että). 10 minuuttia riittää aluksi. Hiljalleen voit pidentää kerta-annoksen 20-30 minuuttiin. Hyödyllisintä on meditoida aina samassa paikassa. Pyri meditoimaan istuen joko esimerkiksi lattialla risti-istunnassa tai tuolilla välttäen selkänojaan nojaamista, älä makuulla. Asennon tulisi olla mahdollisimman mukava, mutta selkärangan mahdollisimman suorana. Istuessa olemme sopivan rentoja, mutta vältämme liian velttouden, jotta maksimaalinen keskittyminen on mahdollista.
- Sulje silmäsi. Ota muutama syvä, rauhallinen, rytmikäs hengitys. Anna hengityksen sitten hidastua ja hiljentyä lähes huomaamattomaksi. Pidä se kuitenkin rytmikkäänä. Hengitä nenän kautta.
- Keskittyminen syvenee. Mielen vaeltelun hiljentämiseksi keskitä mielesi (siis täysin mentaalisesti, ei silmien liikkeellä) joko kulmakarvojen väliseen pisteeseen tai sydänkeskukseen.
- Ota nyt mantra mukaan. Synkronoi se hengitykseesi. Voit aluksi käyttää yksinkertaista om-mantraa. Kun hengität sisään, lausu mielessäsi om (A-U-M). Kun hengität ulos, lausu mielessäsi om. Jatka näin.
- Ajatuksia varmuudella tulee. Yritä ottaa välimatkaa ajatuksiisi, ikään kuin tarkastele niitä kauempaa, ilman arvostelua tai kehua. Keskittymisen karkaillessa tuo aina huomio hellästi takaisin mantraan.
Siinä yksinkertainen keskittymisharjoitus. Jos mantra ei tunnu luontevalta, tee kuten modernin joogan guru Tirumalai Krishnamacharya neuvoo: Jos kykenet, ajattele Jumalaa (tai mantraa). Jollet, keskity henkilöihin, joita kunnioitat. Jollet pysty kumpaankaan, keskity aurinkoon. Ja minun neuvoni, nauti hiljaisuudesta ja OLE.
No Comments
Sorry, the comment form is closed at this time.