manaste-nainen-meditoi-auringonnousussa

Mikä Manaste?

Onkohan kukaan ikinä halunnut olla muuta kuin onnellinen? Tuskin. Silti elin vuosia kaaoksessa, jonka ahdistuksissani mieleeni loin, väittäen, että olen onnellinen. Onhan minulla ystäviä, perhe, työ, harrastukset, lomat ja unelmat. Niinpä. Halusin opiskella lisää, muuttaa Norjaan mutta samalla ehkä muuttaa Lappiinkin, päästä YK:lle töihin, pelastaa maailman, ja samalla treenata ainakin tunnin päivässä, etten muutu pullaksi. Hätävalot vilkkuivat, mutta oli pakko jatkaa porskuttamista. Kunnes itku kurkussa aamuyöllä juopuneena kotiin palatessani sain idean varata lennot Intiaan. Enkä valehtelematta koskaan tuota hetkeä ennen ollut pohtinut Intiaan matkustamista. Pari kuukautta myöhemmin huhtikuussa 2014, matkani alkoi.

manaste-sivananda-ashram-neyyardam

Kirjauduin ashramiin ja antauduin päivittäiseen rutiiniin: meditointia, laulua, asanaharjoituksia, luentoja, ja lisää edellä mainittuja. Kahden viikon kuluttua analyyttiseen tapaani otin esille muistivihkon ja kirjoitin ylös muutaman skenaarion: what now? Oli aika hiljentää tahtia. Puolen vuoden kuluttua olin suorittamassa joogaopettajakoulutusta samaisessa ashramissa. Toinen Intian matkani oli alkanut 10 päivän Vipassana-meditaatiokurssilla, joka suoritetaan hiljaisuudessa meditoiden noin 10 tuntia päivässä. Siinä jos missä kohtaa oman mielensä. Muutama kuukausi joogaopettajakoulutukseni jälkeen olin jälleen vipassanan parissa, tällä kertaa Myanmarissa. Tuo retriitti oli edellistä intensiivisempi: herätys 3.30, ja joka ikinen asia meditaatiokeskuksessa oli tehtävä tietoisesti. Ulkoisesti näytin hitaasti toimivalta robotilta, sisäisesti oli läsnä enemmän kuin koskaan. Mitä kaikkea unohdammekaan päivän aikana, koska emme kiinnitä toimintaamme huomiota? Muistatko esimerkiksi, kuinka pesit aamulla hampaasi? Mielemme janoaa toimintaa, ei pysähtymistä. Pysähtyessämme saamme kuitenkin ne paljon puhutut ahaa-elämykset. Sellaisen sain minäkin meditoidessani. Ja samalla lupasin itselleni, että jos tämä tietoinen läsnäolo pelastaa minut ahdistukselta, sen levittämisestä tulkoon elämäntehtäväni.

Mitä rauhallisempi mielesi on, sitä onnellisempi olet. Guaranteed.

manaste-ttc-sivananda-todistusManaste-nimitys tulee kielileikistä: namaste (intialainen tervehdys) + manas (mieli sanskritin ja palin kielellä). Manaksen toimintoja ovat ajattelu ja tunteet: se jatkuva ajatusten vuoristorata, johon huomiomme aivan liikaa kiinnittyy. Perustin Manasten, jotta voisin auttaa ihmisiä rauhoittamaan tuota vuoristorataa. Emme useinkaan tule ajatelleeksi, että ajattelu itsessään ei tuota ratkaisuja. Kohdistettu, selkeä ja älyyn yhdistetty ajattelu tuottaa. Mitä rauhallisempi mielesi on, sitä onnellisempi olet. Guaranteed. Työkaluina käytän joogafilosofiaa, jooga-asanoita, hengitysharjoituksia, meditaatiota, positiivista ajattelua, rentoutumista ja tasapainoista ravintoa. Ja tietenkin sitä tietoista läsnäoloa, joka kuuluu joogaan. Kesän retriittimme antavat palasen tätä kaikkea. Mitä on kohdata mieli; mitä sille mielelle sitten pitää tehdä; mistä tulee onni; miten sitä ylläpidetään? Nämä ovat yksinkertaisia kysymyksiä, joihin haluaisin oppilaideni löytävän vastaukset harjoitusten ja omakohtaisten kokemusten kautta. Jooga on paljon enemmän kuin asanoita, asentoja tai liikkeitä. Jooga pelasti minut. Ehkä joku sen lukuisista osa-alueista vetoaa sinuunkin.

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

Your comment...NameE-mail